Pojedinačne ventilacije (VMP)

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Ventilacija - općenito

Tehnološkim napretkom u proizvodnji građevinske stolarije postignuto je da suvremeni prozori i vrata imaju odlično brtvljenje što znači da je kroz njih onemogućen dodatni prolaz zraka, da više nema tzv. “propuha”. S ovim se sada javlja pitanje prozračivanja stanova, odnosno potrebne izmjene zraka. Zadovoljavajuće prozračivanje, odnosno neophodna izmjena zraka moguća je odgovarajućim sistemima ventilacija. Isti su neophodno potrebni kod prostorija koje nemaju mogućnost direktnog prozračivanja kroz prozor kao što su kupaonice, WC-i, kuhinjske niše, kotlovnice i druge. Ovaj problem rješava se odgovarajućim ventilacijskim sistemima, odnosno ventilacijskim kanalima koji se grade iz tvornički izrađenih betonskih montažnih elemenata, različitih tipova i dimenzija.

Ventilacije na termički uzgon

Princip rada ventilacija na termički uzgon je razlika u temperaturi zraka prostorije koju prozračivamo i temperature zraka okoline. Što je temperaturna razlika veća to je termički uzgon jači i samo prozračivanje je bolje. Dok je termički uzgon zadovoljavajući dolaze do izražaja sve prednosti ventilacija na termički uzgon, a to su jednostavnost u izvedbi, bešumnost kod upotrebe, te ekonomičnost. Najčešća primjena ovog sistema prozračivanja je prozračivanje sanitarnih ili ostalih prostorija bez prozora i to u stambenim objektima do 12 katova. Kod nepovoljnih uvjeta prozračivanja, kao što su na primjer stanovi bez poprečnog prozračivanja, kao i kod objekata viših od 12 katova, potrebno je upotrijebiti sistem ventilacija sa prisilnim uzgonom, odnosno sa odgovarajućim ventilatorima.

Prozračivanje sa ventilacijskim montažnim pojedinačnim kanalima (VMP)

Sistemom prozračivanja pojedinačnim kanalima dolaze najviše do izražaja sve prednosti ventilacija na osnovu termičkog uzgona. Velika učinkovitost ovog sistema u potpunosti nadomještava to što ovaj sistem u odnosu na sistem sa sabirnim kanalima zahtjeva veću tlocrtnu površinu. Svaka prostorija koja se prozračiva ovim sistemom spojena je na svoj ventilacijski kanal koji ima svijetli otvor površine 150 cm2.

PROIZVODNI PROGRAM

 • Pojedinačne ventilacije (VMP)
Ventilacijski blokTlocrt elemenataVanjske mjere
dužina x širina u cm
Broj kanala i unutarnje mjere kanala
u cm
Težina
kg/m
VMP 115x201 x 10/1536
VMP 227x202 x 10/1554
VMP 339x203 x 10/1575

ZATRAŽITE PONUDU...

Pošaljite nam upit i naši stručnjaci će vam pomoći odabrati najbolje rješenje.

  Ime Prezime Djelatnika

  Prodajni savjetnik

  Telefon: +385 49 208 105 / Email: info@pgm.hr

  32+

  Preko 32 godine iskustva u proizvodnji sistema dimnjaka.

  ISO 9001

  Od 1999. godine PGM d.o.o. posluje u sustavu norme ISO 9001.

  ...ILI STRUČNI PRORAČUN

  Pošaljite nam upit i naši stručnjaci će vam pomoći odabrati najbolje rješenje.

   Ime Prezime Djelatnika

   Prodajni savjetnik

   Telefon: +385 49 208 105 / Email: info@pgm.hr

   32+

   Preko 32 godine iskustva u proizvodnji sistema dimnjaka.

   ISO 9001

   Od 1999. godine PGM d.o.o. posluje u sustavu norme ISO 9001.